divendres, 23 d’agost de 2013

Desprès de decidir..., obligat a decidir.


Crec que actualment és un moment preocupant pels catalans. Estem davant d’un any que portarà un debat molt agre sobre la identitat i el sentiment de ser català, i sembla que s’extremaran les opinions fins a desqualificacions gens constructives, com ja es comencen a veure. Lamentable.
 

En aquest debat es perfilen clarament tres posicions, el nacionalisme independentista; un catalanisme federalista no rupturista amb Espanya i un manteniment de l’actual estatus autonòmic, que no li sabria greu una més gran integració política espanyola.


Les forces polítiques que considero representen aquestes tres posicions, i que s’han presentat a les últimes eleccions, son bàsicament:

SI Independentistes: ERC; CiU; ICV i CUP

No independentistes federalistes: PSC

No independentistes autonomistes: PP i C’s


Considerant aquests posicionaments i a partir dels resultats de les darreres eleccions, he fet una extrapolació del que seria el resultat d’un Referèndum d’Independència. Dels resultats de CiU considero, que un 10% correspon a UDC que no és declara independentista, a CiU assignen un 25% de quota a UDC. Amb aquesta premissa els resultats son:
 
Catalunya:            SI 55,52%; NO 38,61%; Indeterminat 5,87% sobre participació.

                               SI 36,74% sobre el cens.

Prov. Barcelona:  SI 53,29%; NO 40,48%; Indeterminat 6,24% sobre participació.

                               SI 35,43% sobre el cens.

Prov. Girona:       SI 67,39%; NO 27,86%; Indeterminat 4,75% sobre participació.

                               SI 45,75% sobre el cens.

Prov. Tarragona: SI 55,10%; NO 39,71%; Indeterminat 5,20% sobre participació.

                               SI 34,81% sobre el cens.

Prov. Lleida:         SI 65,92%; NO 29,96%; Indeterminat 4,11% sobre participació.

                               SI 42,66% sobre el cens.

Com podem veure amb una participació del 66,17% en el conjunt de Catalunya, el SI guanya sobre el NO, però considerant el total de catalans convocats a expressar la seva voluntat de trencar la relació amb Espanya, que això és el que significa en aquests moments la Independència, tant sols es mostren inequívocament a favor del trencament poc més d’un terç dels convocats.

 Aquest vot majoritari del SI no és igual a tot el territori català, crec que no descobreixo res de nou, com exemple podem veure les comarques de Osona on el SI és el 75,38% i el Baix Llobregat on el SI sols obté un 44,89%, per sota del NO amb un 47,95% sobre participació. Si fem l’anàlisi de alguns municipis on el SI te uns resultats més baixos, veiem que: Sta. Coloma de Gramanet te un 32,26%; Sant Adrià de Besòs un 37,71%; Badalona un 43,39%; Hospitalet de Llobregat un 36,32% i a Barcelona mentre a Sarrià Sant Gervasi és un 57,26% a Nou Barris és un 39,72% sempre sobre el total de participació, a bastants més municipis de l’entorn de Barcelona tampoc el SI és majoritari.

On vull anar a parar? Simplement que Catalunya no és una realitat uniforme, que hi ha nuclis on el sentiment independentista està molt assentat i altres on te més preponderància mantenir una unitat de relació amb Espanya.

Quan fem la consulta aquesta dicotomia es posarà molt de manifest, una campanya electoral crearà antagonismes que en alguns sectors poden ser virulents, i els resultats de la consulta que es donaran pels mitjans de comunicació, amb els comentaris adients dels dos costats, em fa creure que es crearà un clima gens adient per mantenir una convivència social fàcil.

1 comentari:

Albert Fabà ha dit...

Les xifres s'adiuen bastant amb les de les enquestes que dos sociolingüistes hem analitzat (Joaquim Torres i Albert Fabà, que sóc jo). A nosaltres ens sortia 60% Sí i 40% No+Sí/No.

Pel que fa a la interpretació, fas una mica de trampa, perquè en cap elecció es té en compte el percentatge sobre el cens, només sobre els votants. D'altra banda, no calcules el percentatge sobre el cens de les altres opcions. Discutible.

També cal tenir en compte que el 9N és una consulta, i com a consulta no se'n dedueix una determinada mesura política. Potser l'estt encara tindrà ocasió de proposar alguna cosa... I també pot ser que menys del 50% dels votants votin Sí/Sí, si hi hagués una gran mobilització de la gent que no està mobilitzada... com ha passat a escòcia. però en Rajoy sembla que no va per aquí...